Erkenning en aardig zijn

Laatst kreeg ik de kans om een heel bijzonder congres bij te wonen. Dit lustrumcongres voor vrouwelijke leiders in de zorg, droeg de intrigerende titel ‘Succes zonder stress.’ Eén ding bleek al snel: succes gaat onvermijdelijk samen met stress. Maar wanneer heb je eigenlijk succes? Als je veel geld verdient? Als je meerdere bedrijven hebt opgericht? Als al je kinderen studeren?

Gelukkig is er anno 2015 veel meer aandacht voor persoonlijk succes: als je voldoening haalt uit je werk, als je je maatschappelijk betrokken voelt, als de balans tussen werk en privé goed is.

En wat is stress eigenlijk? Veel mensen vinden het heerlijk om onder hoge druk te moeten presteren. De adrenaline die vrijkomt, maakt dat ze lange tijd tot hoge prestaties kunnen komen. Als huisarts zie ik natuurlijk ook de keerzijde van die medaille: een burn-out ligt op de loer, juist bij die betrokken, hardwerkende, vaak perfectionistische medemens. Flow is het trendwoord dat de juiste balans omschrijft tussen uitdaging op het ene schaaltje van de weegschaal en verveling op het andere.

Aan het einde van het bijzondere congres betrad Anja Schouten het podium. Zij is voorzitter van de raad van bestuur van Zorgbalans, een grote zorgorganisatie in Kennemerland. Anja zei iets heel belangrijks: “Laten we alsjeblieft gewoon aardig doen tegen elkaar.” Niet dat vrouwen per se onaardig doen tegen elkaar (hoewel de gunfactor niet altijd erg hoog is) maar elkaar hardop vertellen dat de ander iets goed doet, gebeurt veel te weinig.

En het is zo eenvoudig: gewoon benoemen wat je al had bedacht. Je hoeft niets te verzinnen, maar vaak bedenken we wel iets aardigs, maar spreken we dat niet uit. En dat is heel jammer, want door het te benoemen, erken je de ander en dat geeft positieve energie. Bovendien: íedereen vindt erkenning fijn. Zelfs mensen die in jouw ogen al succesvol zijn.

 

 

Advertentie

Reageer op dit artikel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s