Erkenning en consulttijd

Een van de grootste tekortkomingen in mijn vak als huisarts vind ik het gebrek aan tijd. Mensen moeten beperken in hun verhaal – en ze soms zelfs bijna de spreekkamer uit moeten sturen omdat de uitlooptijd inmiddels twintig minuten is, vind ik erg frustrerend. Als ik dat niet doe, blijft er namelijk geen tijd over om laboratoriumuitslagen te beoordelen, visites te rijden, brieven te schrijven en recepten te tekenen. Door haast wordt de kwaliteit minder, de sfeer grimmig en de dokter uitgeput.

Meer tijd per patiënt maakt de gezondheidszorg goedkoper!

Die boterham eet ik wel terwijl ik mijn mail lees en beantwoord, dat is het probleem niet. Maar meer tijd voor de patiënt geeft niet alleen meer bevrediging voor arts en patiënt, het is zelfs bewezen dat een arts dan minder verwijst.

In Almere is een aantal jaren geleden onderzoek gedaan naar het verwijsgedrag van de lokale dokters. Het aantal verwijzingen leek daar namelijk nogal hoog te zijn. Het onderzoek wees uit dat in praktijken waar méér dubbele consulten gepland werden, minder werd verwezen. Als je bedenkt hoe kostbaar verwijzingen naar de tweede lijn zijn, kun je concluderen dat meer tijd per patiënt de gezondheidszorg goedkoper maakt. Wellicht wat kort door de bocht, maar wel verhelderend.

Hetzelfde doen de kno-artsen in Almere: in plaats van iemand op de OK-lijst te zetten voor buisjes, leggen ze uit (volgens de landelijke standaard) waarom die operatie beter niet gedaan of uitgesteld kan worden. Helaas is in het ziekenhuis de betaling anders geregeld en kregen de kno-artsen te horen dat ze onvoldoende productie maakten. De omgekeerde wereld. Verdraaide organisaties is een prachtig boek over dit soort misstanden in onder andere de gezondheidszorg.

Mijn pleidooi is dan ook om alle consulten 15 minuten te laten duren. Deze versterking van de eerste lijn moet dan betaald worden uit de lagere kosten van de tweede lijn door minder verwijzingen.

Er is ook nog een tweede positief aspect aan dit voorstel: minder artsen zullen een burn-out krijgen én patiënten zullen meer vertrouwen in het advies van de arts krijgen: een goede stap richting het zo gewilde zelfmanagement.

Advertentie

Reageer op dit artikel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s